Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Кредит під заставу в Ощадбанку

АТ "Ощадбанк"

Порада від спеціаліста

Кредит під заставу – це тип кредитування, за умовами якого позичальник надає свою матеріальну цінність (квартиру, депозит тощо) як гарантію для отримання коштів. Цей вид кредитування може бути вигідним для тих, хто має у власності, наприклад, нерухомість, і потребує фінансової підтримки.

Види кредитування під заставу 

Кредитами користуються як фізичні, так і юридичні особи. Для обох категорій позики – це можливість розв’язання складних фінансових ситуацій, зокрема, пов'язаних з відкриттям бізнесу або придбанням нерухомості. Важливо розуміти, яке майно можна запропонувати в заставу, адже різні банки приймають різні види забезпечення. Проте зазвичай фінансові установи надають кредити під заставу нерухомості, авто та депозитів. 

Застава нерухомого майна

Кредит під нерухомість є доволі популярним варіантом. Заставним майном можуть бути будь-які типи оселі, які належать позичальнику чи його поручителям. Кредит під заставу квартири чи, наприклад, будинку дає змогу отримати значну суму на тривалий термін, оскільки вартість такого майна рідко знижується. Процес оцінки нерухомості охоплює перевірку документів, актуальної вартості, її стану тощо.

Кредит під заставу автомобіля

Транспортний засіб, який перебуває у власності позичальника, може бути використаний як застава для отримання кредиту. Банки зазвичай враховують рік випуску, марку, модель і технічний стан автомобіля. Взяття кредиту під заставу авто дозволяє швидко отримати кошти, але сума кредиту зазвичай менша, як порівняти з нерухомістю, оскільки транспортні засоби швидко втрачають свою вартість.

Кредит під заставу депозиту

Окрім нерухомості й автомобілів, заставою можуть бути депозити. Таке кредитування особливо привабливе тим, що депозит вже є в банку, що спрощує процес отримання кредиту. Ставки за ним зазвичай нижчі, оскільки ризики для банку мінімальні. Оформлення цього кредиту охоплює такі етапи:

  • вибір депозитного рахунку, який буде використаний як застава;
  • подача заявки на кредит у відділенні або через онлайн-банкінг;
  • перевірка банком заставного депозиту й оформлення кредитного договору.

Процентні ставки та інші умови за кредитами під заставу в Ощадбанку

Відсоткова ставка під заставу залежить від типу заставного майна. Зокрема, в Ощадбанку ви можете отримати кредит на купівлю житла в новобудові під заставу вашої нерухомості на вторинному ринку. Також забезпеченням за кредитом виступатиме помешкання, яке належить майновому поручителю – дружині, батькам, дітям, братам/сестрам. Відсоткова ставка за кредитом становить від 19,7% (+1%, якщо ФОП) до 20,3%. Валюта видачі кредиту – гривня. Термін кредитування становить до 20 років. Ощадбанк видає не більш ніж 70% від вартості застави (від 100 000 грн до 10 000 000 грн). У клієнтів банку є можливість достроково повернути кредит, водночас штрафні санкції відсутні. 

Ощадбанк надає кредити під заставу автомобіля, який купується. Ви легко можете отримати позику на новий транспортний засіб, зокрема електрокар. Програма Ощад Драйв пропонує придбати авто за вигідними умовами: відсоткова ставка з фіксацією, повна відсутність прихованих комісій і штрафів за дострокове погашення кредиту тощо. Процентна ставка залежить від розміру першого внеску й терміну кредиту та становить від 0.01% до 15.99% річних. А от у разі придбання авто з електричним двигуном відсоткова ставка коливатиметься від 0.01% до 13%. Кредит на авто можна взяти на термін до 7 років. 

Кредит під заставу депозиту надається терміном від 1 до 36 місяців (до кінця припинення дії договору щодо депозиту). Процентна ставка за кредитом (незалежно від валюти депозиту, який є предметом застави) визначається шляхом збільшення розміру індексу UIRD (станом на останній робочий день місяця, який передує оформленню кредиту) на 8% річних. Наприклад, індекс UIRD (Ukrainian Index of Retail Deposit Rates, український індекс ставок за депозитами) становив 13,25% річних станом на 28 червня 2024 року за депозитами в національній валюті розміщених терміном на 12 місяців. Сума кредиту – до 90% від суми вашого депозиту та варіюється в межах від 5 тисяч до 20 мільйонів гривень. Повернення здійснюється щомісяця в довільному розмірі або в кінці терміну кредитування. Також можна передати в заставу кілька депозитів для забезпечення одного кредиту. 

Під час вибору застави важливо враховувати всі нюанси кожного варіанту. Це допоможе вибрати найвигідніший і найзручніший для вас спосіб кредитування.

Як оформити кредит під заставу в Ощадбанку

Процес оформлення передбачає такі етапи: 

  1. Збір документів. Для отримання кредиту під заставу вам необхідний паспорт і ІПН (ідентифікаційний код платника податків). Також можуть знадобитися документи на заставне майно.
  2. Подача заявки. Подайте заявку на кредит разом із зібраними документами в найближчому відділенні Ощадбанку. Також оформити кредитування можна через застосунок або сайт банку.
  3. Схвалення заявки. Банк перевірить інформацію і, якщо все гаразд, схвалить надання кредиту. 
  4. Формування договору. Після того, як ваша заявка буде схвалена, спеціалісти підготують необхідні документи, у яких будуть вказані сума та термін погашення кредиту, відсоткова ставка й інші умови.
  5. Підписання документів й отримання коштів. Після підписання договору вам будуть надані кредитні гроші. 

Якщо ви маєте будь-які запитання, відвідайте відділення Ощадбанку. Там фахівці нададуть консультацію щодо умов кредитування, вимог до заставного майна, можливих сум і термінів кредиту тощо. Якщо ви віддаєте перевагу дистанційним варіантам, скористайтеся онлайн-банкінгом. Увійдіть у свій обліковий запис, виберіть розділ про кредити й ознайомтеся з умовами. Також ви можете зателефонувати нам на гарячу лінію. 

Наші контакти, розклад роботи, адреси відділенням можна знайти на сайті або в застосунку. Ми завжди раді допомогти вам з усіма питаннями та запропонувати найкраще рішення для ваших фінансових потреб. З Ощадбанком отримання кредиту стане простим, зручним і, головне, прозорим процесом.

Порада від спеціаліста

АТ "Ощадбанк"