Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Патент на винахід: як отримати й навіщо

Наталія Найдюк

У гостях у юриста

Згідно з даними Innolytics Group, опублікованими у 2018 році, українські винахідники щомісяця реєстрували 11–12 тисяч патентів. Аналітики назвали такий показник ознакою інноваційності країни.

Звісно, торік через пандемію коронавірусу активність подання заявок на винаходи, корисні моделі й промислові зразки, іншими словами – об’єкти промислової власності (ОПВ), знизилася на 19,5 %, як порівняти із 2019 роком. За період з лютого 2020 по лютий 2021 років Укрпатентом було видано лише 31 132 охоронних документи на ОПВ. Проте така ситуація характерна для усього світу: за даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності, рівень міжнародної реєстрації промислових зразків впав на 15 %

Попри це, тема патентів завжди залишається гострою й актуальною. У нюансах документів, що засвідчують права інтелектуальної власності, нам допомогла розібратися представниця адвокатського об'єднання «Вишневий і Партнери» Тетяна Горенюк.

Що таке патент, його різновиди

Патент – це документ, який засвідчує авторство й права особи на її винахід або результат інтелектуальної діяльності. Винаходом може бути продукт, зокрема пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини й тварини тощо, або процес, наприклад, спосіб виготовлення чи оброблення чогось. 

Систематизують патенти за міжнародною класифікацією МПК-2021.01, та глобально їх поділяють на три групи:

  1. На винаходи, тобто нові, корисні у господарстві технічні рішення, які можна застосувати на практиці. Вони обов’язково повинні бути винахідницького рівня. Патент видають після кваліфікаційної експертизи, що триває понад 18 місяців. Термін його дії – 20 років. Для лікарських засобів, а також засобів захисту тварин, рослин тощо строк можна продовжити ще на 5 років.
  2. На корисні моделі. Експертизу на нові, промислово придатні технічні рішення роблять формально (перевіряють більше документацію, ніж саму корисну модель), вона забирає приблизно 6 місяців. Діє такий патент 10 років, продовжити його не можна.
  3. На промислові зразки – результати художнього конструювання. Автор створює нову форму, конфігурацію, колір (згадайте фірмову червону підошву Louboutin) виробу або ж унікально поєднує ці елементи. Перевіряють промисловий зразок також формально: порівнюють, чи має він усі ознаки, зазначені в документації. Такий патент діє 10 років із можливістю продовжити його ще на 5 років. 

Після закінчення строку дії патенту винахід стає суспільним надбанням, отже ним може користуватися будь-хто. 

Хто видає документ, і де він діє

В Україні це робить державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), який підпорядкований Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. 

«Патент діє лише на території держави, де його видано. У світі не існує міжнародних патентів», – пояснила Тетяна Горенюк.

Якщо хочете захистити свій винахід на території інших держав, потрібно подати заявки до патентних відомств обраних країн або регіонів, наприклад до Європейського чи Євразійського патентного відомства. Проте спершу необхідно зареєструвати патент в Україні. Протягом трьох місяців вас мають повідомити, чи не містить винахід державної таємниці, і лише тоді можна звертатися до патентних відомств потрібних країн. Слід врахувати, що на це ви маєте тільки 12 місяців з дати подання заявки в Україні. 

Кому й навіщо отримувати патент

Охоронний документ отримує людина або компанія, що зробила певний винахід чи створила корисну модель. Якщо власник патенту й винахідник – це одна й та сама фізична особа, вона матиме знижку 90 % на сплату офіційних зборів.

Можна одержати патент на винахід родича, але для цього потрібно бути правонаступником винахідника або ж мати договір. 

Звісно, патент на винахід, корисну модель чи промисловий зразок не обов’язковий, але з охоронним документом особі належатимуть виключні права на виготовлення чи використання продукту (способу). Крім того, власник патенту може заборонити іншим використовувати його, а головне – продати або передати на певний час права на його використання і заробити на цьому.

Якщо ж ви не запатентували свій винахід, його може скопіювати й продавати будь-хто. «Наприклад, ви виробляєте меблі й створили унікальне, нове за дизайном крісло, але не запатентували виріб як промисловий зразок, – пояснює експертка. – Це означає, що ви не підтвердили право на свою розробку, отже ним можуть користуватись інші виробники. Виходить, що у зразка немає власника, а відтак і дозвіл на його використання не потрібен».

Алгоритм отримання патенту з актуальними розцінками

1. Подаєте заявку до Українського інституту інтелектуальної власності – особисто або через іншу людину чи представника у справах інтелектуальної власності, треба тільки надати такій особі довіреність. 

Заявка має містити:

  • безпосередньо заяву на видачу патенту на винахід чи корисну модель;
  • опис ноу-хау;
  • формулу;
  • креслення за потреби;
  • реферат. 

2. Сплачуєте збір протягом 2 місяців із дати подання заявки. Строки, порядок сплати та розміри зборів визначає постанова КМУ. Загалом за подання заявки на винахід треба сплатити 1 600 грн, на корисну модель – 2 400 грн. У постанові також зазначені інші платежі залежно від розміру формули, опису тощо. 

3. Чекаєте на результат. У цей час Інститут інтелектуальної власності перевіряє винахід чи корисну модель на новизну й промислову придатність. Для цього можуть запитати додаткові матеріали. У разі позитивної відповіді ви отримаєте патент протягом 1 місяця після його державної реєстрації. 

Коли можуть не видати патенту 

Юристка назвала деякі випадки відмови видання патенту: 

  • не сплачено мито за видання патенту;
  • заявлений винахід (корисна модель) не відповідає умовам надання правової охорони;
  • не надіслано матеріали на запит закладу експертизи; 
  • заявка на видачу патенту на винахід не відповідає локальній новизні або умовам патентоздатності;
  • винахід суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності й моралі.

Майнові права 

Якщо не минув строк дії патенту, можна передати у спадок майнові права на нього, тобто право використовувати об’єкт чи дозволяти іншим робити це за ліцензійною угодою або ж забороняти, якщо хтось робить це незаконно. 

Так само власник патенту може передати чи подарувати майнові права на винахід, для чого укладають відповідний договір. 

Як виробляти запатентований кимось товар

Це можна робити тільки з дозволу того, хто володіє патентом. Потрібно укласти договір з винахідником (його правонаступником) й отримати ліцензію.

Кілька слів про торговий патент

Головне, не плутати його з патентом на винахід, що засвідчує інтелектуальну власність. Це дозвільний документ, державне свідоцтво про право підприємця на торгівлю та деякі види бізнесу. 

Торговий патент можна отримати в органах податкової служби, але це тема окремої статті.

У гостях у юриста

АТ "Ощадбанк"