Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Посівна кампанія-2023: проблеми аграріїв та фінансова допомога

Олена Залєвська

Тематичний тиждень

Посівна в Україні вже у розпалі, й аграрії готуються до нового виробничого року. Звісно, вторгнення агресора вносить свої корективи. Сюрпризів додала й весняна погода: облогові дощі тривали аж до другої половини квітня. Дізнаймося, як за таких умов проходить цьогорічна посівна кампанія та як держава підтримує землеробів.

Труднощі

За даними Міністерства аграрної політики, у 2023 році заплановано засіяти понад 24 млн га землі – на 1 млн більше, ніж торік. Однак дається це буквально потом і кров’ю. Аграрії постають перед новими труднощами через бойові дії на сході країни: суттєво перешкоджає посівним роботам тривале розмінування полів. Так, у зоні ООС (Операції об’єднаних сил) деякі фермери, на жаль, не можуть отримати доступ до своїх земельних ділянок. 

Воєнні дії й блокування агресором чорноморських портів ускладнюють реалізацію попереднього врожаю та перевезення зернових й інших культур зі зберігальних комплексів до портів на експорт. А це впливає на ціну нашого врожаю і призводить до того, що аграрії мають дефіцит обігових коштів для теперішньої посівної кампанії.

Додає проблем зростання цін на добрива та засоби захисту рослин у 2022-му. За рік добрива подорожчали приблизно на 25%, що змусило аграріїв переглянути норми їх внесення. А ще тепер землероби ретельніше добирають культури для вирощування. 

У будь-якому разі собівартість виробництва продукції зросла. І підприємцям конче необхідні доступні кошти для посівної. Держава відреагувала на цю потребу й підготувала спеціальні програми підтримки аграріїв.

Допомога від Ощадбанку

Держава збільшила обсяги підтримки агрогалузі, зокрема субсидії на придбання насіння й добрив. 

Ощадбанк запровадив програми залучення кредиту на вигідних умовах для розвитку підприємства та проведення посівної. Наприклад, пільгове кредитування для придбання товарів компанії «Спектр-Агро» – найбільшого дистриб'ютора засобів захисту рослин, міндобрив та сільгосптехніки провідних світових й українських виробників, як-от Deutz-Fahr, HARDI, Kockerling, Dieci, SOLA.

Програми для розвитку

  • Партнерська програма зі «Спектр-Агро» передбачає кредитування на придбання техніки за ставкою від 5 % річних та на поповнення обігових коштів від 9 % річних за державною програмою «Доступні кредити 5–7–9 %» на суму до 90 млн грн. 

  • Програма пільгового кредитування на придбання техніки, мікродобрив «Спектрум» і «Даймса», засобів захисту рослин («Спектр-Агро») та насіння сої «G-Max» («Спектр-Агро») за ставкою від 0,01 % річних на суму до 20 млн грн із графіком погашення, адаптованим до сезонності. Рішення за кредитом оформлюється зі спрощеним пакетом документів. 

  • Ощадбанк у першу чергу розглядатиме фінансування проєктів у межах партнерства й оперативно ухвалюватиме попереднє рішення за кредитом на поповнення обігових коштів, якщо заявки подані онлайн через сервіс ОщадБізнес

  • Програма «5–7–9 %» вже доступна для аграріїв з деокупованих територій, які постали перед особливими труднощами при реалізації посівної цьогоріч. Про це повідомив у фейсбуці заступник Міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, зазначивши, що таке рішення сприятиме економічному відродженню країни та працевлаштуванню внутрішніх переселенців і місцевих жителів.

Дізнатися про інші партнерські програми від Ощадбанку можна за посиланням.

Крім того, Ощадбанк пропонує оновлені умови реструктуризації та фінансування бізнес-клієнтів, що постраждали від російської агресії. Тих, хто працює на деокупованих та прифронтових територіях або релокував своє підприємство на підконтрольну Україні територію. Фінансування надається на відновлення та підтримку бізнес-діяльності.

Позитивна динаміка

У 2023 році держава докладає зусиль для підтримки українських аграріїв. На початку квітня 4 200 підприємців отримали майже 12 млрд грн за державною програмою «5–7–9 %». Понад 5 тис. сільгоспвиробників скористалися програмами кредитування на понад 22 млрд грн. 

Найбільший обсяг кредитів за різними програмами виділено аграріям з Київщини – 6,5 млрд грн. 

Переваги Ощадбанку щодо підтримки посівної:  отримання кредиту за зниженою відсотковою ставкою, лояльні умови його погашення та гарантія держави (забезпечення по кредиту).

Плюси кредитування

Ощадбанк пропонує аграріям широкі можливості для отримання кредитів під низький відсоток. Ставки стартують від 5 % річних за умови створення додаткових робочих місць, що є досить вигідною пропозицією порівняно з іншими банками. Максимальна сума кредиту в межах програми «5–7–9 %» становить 90 млн грн, проте клієнт може скористатися додатковою фінансовою підтримкою за стандартними відсотковими ставками. 

Плюс у тому, що банк пропонує забезпечення державною гарантією до 80 % від суми кредиту, що дає змогу сільгоспвиробникам отримати кредит навіть у разі відсутності ліквідної застави.

Підсумовуємо переваги від Ощадбанку

  • Одним з основних напрямів роботи є підтримка сільськогосподарської галузі України, адже цей сектор економіки є стратегічно важливим для держави. З цією метою створені кредитні програми, адаптовані саме під таких клієнтів.

  • Державний банк є учасником програми здешевлення кредитів «5–7–9 %».

  • Пропонується державна гарантія до 80 % від суми кредиту для аграріїв, що дає можливість фінансувати клієнтів без оформлення додаткового забезпечення.

  • Зручний графік погашення кредиту - рівними частинами або адаптований до сезонності бізнесу. 

  • Наявність партнерських програм зі спеціальними умовами кредитування, спрямованих на закупівлю насіння, палива, добрив, сільгосптехніки (понад 300 партнерів банку).

  • Підприємці можуть подати заявку та пакет документів онлайн через сервіс ОщадБізнес, а ухвалення попереднього рішення банком триватиме до 24 годин.

Детальніше про програму дізнавайтеся на сайті Ощадбанку.

Тематичний тиждень

АТ "Ощадбанк"