Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Тренди SMM-2020 (ч.2)

Тематичний тиждень

У другій частині спецпроекту «Будуй своє» та агенції Mokco про 14 ефективних в умовах змін SMM-механік ми розповімо: як працюють колаборації з рекомендації та що робити з інфлюенсерами, комунікаціями і благодійністю. 

Першу частину матеріалу читай тут. Решту опублікуємо завтра

4. Колаборації 

Що таке колаборація? По суті, це акція із залученням ресурсів сторін-учасників з метою досягнення власних або спільних цілей. Ваша спільна мета — викликати позитивний резонанс та привернути увагу якнайбільшої кількості людей. Для цього часто об’єднуються бренди із зовсім різних сфер.

Шукаючи ідеї для колаборацій, потрібно враховувати активність підписників іншого бренду та інформаційний фон у ком’юніті, знайти у спільної аудиторії точки болю, зрозуміти, яке гостре питання вирішить ваша спільна робота. Слід зауважити, що клієнти бренду-партнера повинні мати такі ж демографічні характеристики та інтереси, як і потенційна аудиторія вашого бізнесу. 

5. Взаємні рекомендації 

Якщо ж ви знайомі з лідером думок чи близько спілкуєтеся з цікавим блогером, саме час використати інструмент взаємних рекомендацій. Або на умовах інформаційно-партнерських відносин поспівпрацювати з власниками інших бізнесів, аудиторія яких вам близька та потенційно цікава. 

У форматі сторітелінгу розкажіть про клієнтський досвід від споживання продуктів одне одного. Наприклад, на початку карантину відомі ресторатори замовляли один в одного їжу та робили огляди у відеоформаті про страви та доставку, щоб підтримати гастрокультуру. 

Такі формати можна використовувати в будь-якій із соціальних мереж, варто лише звернути увагу на звичну подачу для тієї чи іншої аудиторії та за необхідності адаптувати її. Тобто якщо у Facebook круто зайде пост-лонгрід, то в Instagram варто обрати сторіз. 

6. Інфлюенсери, лідери думок та блогери

З розвитком соцмереж та приростом аудиторії в них лідери думок та блогери мають вплив ледь не більший за ЗМІ. Тож, якщо ви ще не просуваєте ваш продукт за допомогою цього інструменту, саме час почати. 

Формати для рекламної співпраці варто вибрати відповідно до вашої цілі. Це може бути анонс акції, проведення спільних активацій, реклама або нативна реклама (нативна реклама відрізняється тим, що є не нав’язливою та малопомітною на противагу класичній рекламі, коли блогер прямо пропонує звернути увагу на той чи інший товар).

Обираючи блогера, опирайтеся на свій бюджет, аудиторію блогера, його метод комунікації зі своїми підписниками. Під нішевий продукт потрібно обирати нішевого блогера та навпаки. Навряд чи в блогера, який займається дигерством чи сталкерством, буде успішною реклама люксової жіночої білизни або парфумерії.

Суть ініціативи полягає в підтримці малого та середнього бізнесів і популяризації їх через лідерів суспільної думки. Двічі на місяць блогери публікують рекламні пости безкоштовно, розповідаючи про той чи інший нішевий бренд. До проекту долучилися селебрітіз, як-от Надя Дорофеєва, Монатік, Регіна Тодоренко, Гарік Корогодський, Лера Бородіна та інші. 

7. Комунікація в коментарях і месенджерах 

Користувачі соціальних мереж, а особливо ваші клієнти, розраховують на швидку комунікацію від бренду. 

Максимальний період очікування відповіді в месенджерах на запит клієнта не має перевищувати 15 хвилин. Адже, не отримавши відповіді вчасно, клієнт або просто піде, забувши про запит, або знайде альтернативу. 

Тому, зважаючи на високу конкуренцію, потрібно надавати високу якість сервісу. Для оптимізації ресурсів рекомендуємо звернути увагу на прості чат-боти. 

8. Благодiйнiсть

Тренд на благодійність та соціальну відповідальність в Україні почав зароджуватися близько п'яти років тому, як наслідок важких подій у державі.

Сьогодні, у 2020 році,  благодійність — не просто тренд, це must do для кожної компанії, яка орієнтується на розвиток.

Наявність соціальної відповідальності — тригер надійної компанії. Навіть вибираючи роботу, усе більше спеціалістів звертають на цей фактор увагу.

Тож наявність благодійних акцій може стати перевагою для вашого клієнта, партнера або майбутнього працівника.

Що вибрати — на ваш смак та можливості, адже проблемних сфер, на превеликий жаль, вистачає. Особливо з настанням карантину незахищені верстви населення стали ще більш вразливими.

Ви можете створити власну програму, допомагати тим бізнесам, що мають такі програми, або долучитися до збору коштів одного з численних благодійних фондів.

 

Тематичний тиждень

АТ "Ощадбанк"