Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ
Відділення Відділення
USD 41.40 41.90
EUR 42.95 43.95

Слизькі, але цінні

Тематичний тиждень

Розведення равликів (геліцекультура) — один із видів тваринництва, продукцію якого, окрім кулінарії, використовують також у косметології та фармації. Мода на равликів прийшла до нас із Європи — Італії, Іспанії, Франції та Греції, де їх часто вживають за вечерею. В Україні ж равликів подають переважно у дорогих ресторанах, де страва із 15 равликів зазвичай коштує від 300 грн.

Середня закупівельна ціна на живих равликів у нас починається від $3-4 за 1 кг. На експорт українських равликів відправляють у Румунію і Литву в середньому по $1-1,2/кг. Там їх обробляють і перепродують до Італії, Франції, Угорщини за ціною вже в $5-6/кг. У роздробі вартість готових равликів і страв із них в Європі може досягати $20 за 1 кг.

За останні 4 роки ринок українських равликів виріс у 100 разів. Про це свідчать, зокрема, різко зростаючі обсяги експорту. Популярність цього виду бізнесу пояснюється високою доданою вартістю, а також тим, що для вирощування великої кількості равликів потрібні малі площі. Щорічне споживання равликів на світовому ринку перевищує 120 тис. тонн, а пропозиція покриває попит лише на 60-70%.

Розведення равликів розпочинається з покупки маточного стада, середня оптова ціна якого — не менше €3-4 за 1 кг (від 1 тис. кг). Для отримання стабільного виводка у стаді має бути мінімум 500 равликів. Багато виробників радять шукати їх у Польщі, оскільки там виробництво равликів — на більш розвиненому рівні. Так само близьке географічне розташування знижує ризики загибелі равликів і витрати на транспортування.

Велика частина внутрішнього споживання равликів припадає на домогосподарства, а також на ресторани при фермах. Останні влаштовують екскурсії на ферми, де й пропонують відвідувачам придбати равликів або страви із них. Інша частина внутрішнього споживання припадає на ресторани і магазини.

Позитивна динаміка зростання імпорту і виробництва равликів за 2015-2017 рр. свідчить про зростання популярності виробництва м’яса равликів в Україні.

Для підприємства з мінімальними вкладеннями, виробництво якого направлене на вирощування равликів і подальший продаж їх як делікатесної страви або маточного поголів’я, перспективними ринками є Литва, Румунія і Польща. Оскільки дані країни є членами ЄС, виробники готових страв із равликів більше знають про споживчі переваги в Європі. Всі компанії — імпортери українських равликів мають легкий доступ на європейські ринки, що дає можливість вести торгівлю безпосередньо з ресторанами і представляти свою продукцію на полицях магазинів. А також — простий доступ на ринки Франції, Німеччини, Англії та інших країн, що дає можливість поставляти равликів до супермаркетів і ресторанів.

На світовому ринку, як і раніше, простежуватиметься вплив короткострокових і середньострокових тенденцій до розвитку. Таких як попит з боку найбільших імпортерів і споживачів — країн ЄС, а також розвиток даного ринку в країнах — експортерах равликів (передусім Індонезії). За 2015-2017 рр. спостерігалося як зниження, так і зростання обсягів експорту та споживання равликів. Це, у свою чергу, відображало і рівень виробництва.

Якщо складно визначитися, чим саме ви б хотіли займатися, спеціалісти компанії Pro-Consulting допоможуть вам це зрозуміти. Замовити можна готовий або індивідуально розроблений проект. Для учасників програми підтримки підприємництва «Будуй своє» Pro-Consulting надає знижку до 40% на аналітику ринку і готові бізнес-плани.

Тематичний тиждень

АТ "Ощадбанк"