Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Тепло для квітів

Катерина Спориш

Тематичний тиждень

Андрій Дробіт, власник теплиці з вирощування квітів і зелені у Львові, розповів «Будуй своє» про свій сімейний бізнес — від старту до пошуків фінансування та збуту продукції.

Інформаційна довідка. Підприємство засновано у 2018 р. у Львові. Загальна площа земельної ділянки 0,25 га Напрями діяльності — вирощування квітів еустом та зелені (кропу, салату тощо) без нітратів.

Від скла та пластику до еустом

Кілька років поспіль я займався продажем вікон та дверей у Чернівцях. Переїхавши жити до Львова, я полишив цей бізнес, а на відкриття нового досить довго не зважувався.

Втім, вже у 2017 р., після серії надихаючих зустрічей з підприємцями-львів’янами, які розповідали про заснування власної справи, я повернувся до цієї думки. Особливо мене надихнула історія Миколи Стецьківа, що створив успішний бізнес на вирощуванні ягід та овочів.

Спочатку я й сам думав про ягідну ферму — для вирощування полуниці. Але не хотілося обмежуватися одним видом діяльності. Натомість я розглядав ще й теплицю з квітами еустомами, тому що:

— на відміну від ягід, квіти мають довший строк реалізації, адже дозрілу ягоду треба продати за 1-2 дні, а квіти — за 2-3 тижні;
— квіти мають і більшу маржинальність — 200%.

Саме ці особливості квіткового бізнесу найбільше зацікавили та спонукали зупинитися на цьому виді діяльності. Будувати теплицю вирішили навесні 2018 р. Для цього ми з дружиною мали заощадження та земельну ділянку, яку я отримав у користування.

Втілення задуму в життя

На заснування власної справи було лише $6 тис. Щоб прибрати коріння та залишки рослин на ділянці у 0,25 га, вистачило $1 тис. Зведення літньої теплиці, тобто парника під плівкою, коштувало $2 тис. Ще на $3 тис. закупили розсади та устаткування.

Додаткові кошти допоміг отримати грант. Ми разом з дружиною подавалися на грант від Міжнародної організації з міграції (МОМ). Я подавав як ФОП, а вона — як фізична особа. У підсумку, хоча й не з першого разу, ми виграли гранти — кожен на суму 21 тис. грн. На ці гроші придбали багато інструментів: бетономішалку, бензопилу, шуруповерт, драбину тощо.

Але і цього було недостатньо, оскільки нам потрібно було будувати ще й теплицю на зиму. Це вже не просто парник під плівкою розміром 0,02 га, а дерев’яне приміщення у 0,05 га з опаленням та підігрівом ґрунту. Цей об’єкт нам був потрібний, щоб вирощувати городину та зелень у холодну пору року. Знадобилися для нашого підприємства і крапельний полив, загорожа тощо. На все це позичали кошти — загалом 230 тис. грн. Їх повертаємо до сьогодні.

Перші квітки — перші збитки

За кілька місяців копіткої праці на ділянці ми виростили перші квіти. Про збут попіклувалися заздалегідь, відвідавши гуртівний ринок «Шувар» у Львові. З місцевими продавцями домовилися про вартість квітів 20-22 грн/одиниця.

Зрізавши перші квіти для продажу, зненацька зіштовхнулися з двома проблемами. По-перше, продавці забули про нас та наші домовленості, тому й відмовлялися купувати еустоми. По-друге, ми ще й неправильно запакували квіти — у звичайні пластикові пакети. А потрібно було завернути продукцію у спеціальну прозору плівку, як це роблять усі постачальники.

Довелося терміново шукати альтернативні варіанти продажу квітів. Ми з дружиною почали ходити по роздрібних квіткових крамницях та пропонувати їм наші квіти. Під час кожного з візитів розповідали про особливості еустом — що ця квітка подібна на троянду. Але, на відміну від останньої, вона не має гострих шипів, у неї приємна структура стебла і багато квіток, а також широка палітра кольорів.

На щастя, такий підхід спрацював — підприємці охоче купували квіти. Наша продукція почала користуватися попитом. До речі, окрім цього, нам дуже допоміг сюжет на телебаченні про наш бізнес, де були вказані моє ім’я і прізвище. Пізніше цей репортаж став для нас поштовхом до нового напряму — продавати квіти не лише бізнесу, а й людям, які замовляли букети собі та на свята.

Куди ми рухаємося

Наразі ми не збираємося зупинятися, навпаки, розвиваємо бізнес. Окрім квітів, у теплицях вирощуємо зелень — кріп, салат тощо без використання нітратів та інших компонентів. Нам цей напрям дозволить отримувати прибуток восени, взимку та навесні, допоки квіти не виросли.

Одночасно з розширенням напрямків бізнесу шукаємо нових способів фінансування, як-от гранти, фінансування стартапів тощо.

Підсумовуючи вищесказане: шукайте свою нішу, ретельно все аналізуйте. А коли знайшли, завчасно думайте про збут та додаткові варіанти вирішення проблем на випадок форс-мажорів, як це сталося в нас. І плануйте все наперед!

Тематичний тиждень

АТ "Ощадбанк"