Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

З весілля у бізнес

Катерина Спориш

Тематичний тиждень

Тіна та Іван Колесники, засновники фотостудій Favore, розповіли «Будуй своє» про власний бізнес, звідки взялася ідея і як її втіленню допоміг кар’єрний досвід подружжя.

Інформаційна довідка. Інтер’єрні фотостудії Favore, що функціонують у Дніпрі з 2013 р. та у Києві — з 2017 р., пропонують послуги проведення фотосесій і оренди фотостудій.

Церемонія весілля як ідея для власної справи

У минулому році підприємці Тіна та Іван одночасно відсвяткували 5-ту річницю і весілля, і заснування власної справи. До одруження вони навіть не замислювались про створення спільного бізнесу. Але щасливий випадок все змінив.

«У день нашого весілля була сильна злива. Це заважало проводити фотосесію на вулиці. А інтер’єрних фотостудій у Дніпрі тоді не було», — розповідає Тіна.

Ось тоді, відразу після весілля, молодому подружжю і спало на думку запропонувати послуги інтер’єрної фотостудії — облаштувати приміщення, де будуть відтворені кілька зон у різних стилях з меблями та декоруванням для проведення фотосесій у будь-яку погоду. Коли влітку спека і палюче сонце — в студії прохолода від кондиціонерів і м’яке освітлення з великих вікон. Відповідно до концепції, приміщення планувалося здавати в оренду іншим фотографам та час від часу проводити фотосесії самостійно.

7 кроків до успіху

Подружжя називає кілька важливих кейсів, що привели їх до успіху.

1. Вдалий час і місце

Як зазначають підприємці, вони вчасно зауважили, що у Дніпрі відсутні інтер’єрні студії, де фотографи могли б, наприклад, фотографувати своїх клієнтів за будь-якої погоди та пори року.

2. Досвід

Перед тим як заснувати спільну справу, Іван та Тіна будували власні кар’єри у різних сферах. Тіна займалася фотографією та архітектурою, а Іван працював юристом. І у швидкому відкритті студії провідну роль зіграв саме архітектурний досвід Тіни. Під час запуску вона створила проект, розробила інтер’єр і контролювала роботу майстрів з ремонту.

Досвід у фотографії дозволив їй краще зрозуміти цей ринок: що там відбувається, яких послуг досить, а яких не вистачає фотографам у різних містах України. Так 6 років тому вона і з’ясувала, що у Дніпрі, на відміну від столиці, не було жодної інтер’єрної фотостудії, через що фотографи та їхні замовники мали безліч незручностей.

«У інтер’єрних фотостудіях комфортно влаштовувати фотосесію весілля, якщо за вікном дощить. Або зробити милі фото вагітної жінки, яка соромиться демонструвати животика на вулиці тощо», — пояснює Тіна.

3. Стислі терміни для виконання

На реалізацію проекту молодята мали лише 2 місяці. За цей час потрібно було знайти приміщення, розробити проект, підібрати меблі і найняти робітників. А ще — розповісти широкому загалу, що планується відкриття студії.

«Ми не зволікали із важливими рішеннями. І не відкладали на завтра те, що могли зробити зараз. Якщо б тягли із втіленням, проґавили б сезон. У зніманні високий сезон — взимку, тож ми дуже поспішали», — згадує подружжя.

4. Структурований підхід

Тіна та Іван відразу розподілили зони відповідальності. Тіна відповідала за проект — його створення та втілення. А Іван — за юридичні та дозвільні документи, як-от відкриття підприємства, договори тощо.

5. Дисципліна виконання

Під час втілення проекту сімейна пара підприємців не випускали з-під контролю жодного з процесів.

6. Влучне промо відповідно до умов ринку

«Кілька років тому була популярна мережа «ВКонтакті». Саме через неї ми й запрошували фотографів на відкриття студії», — відмічають Тіна та Іван.

А от для відкриття другої фотостудії — у Києві — вони застосовували вже інший підхід. Цього разу спрацювали пости на власних сторінках у Facebook, створення сторінки заходу та його реклама.

«І хоча до нас завітала лише десята частина з запрошених гостей, такий підхід дав результат. Фотографи дізнавалися про нас і передавали інформацію про студію з вуст у вуста. Таким чином ми отримували клієнтів», — констатують підприємці.

7. Контроль результатів

Подружжя ставило собі за мету 60 годин знімання на тиждень, і завзято рухалося до цієї цифри, аби швидше повернути вкладені кошти.

Втілення ідеї у життя

На реалізацію першого проекту у Дніпрі подружжю знадобилися 60 тис. грн накопичень ($7,5 тис.). Крім того, молодята провели ще багато організаційної роботи.

Пошук приміщення
За словами Тіни, до фотостудії існують певні вимоги. Передусім це має бути приміщення не менше 40 кв. м зі стелею висотою від 3,5 м.

«Такі вимоги для приміщення легко пояснити: фотографові потрібно достатньо місця для фотографування», — підкреслює Тіна.

Розроблення проекту студії
І за це взялася Тіна. Вона розробила дизайн приміщення, що складався з декількох зон. Відповідно до задуму, гості фотостудії отримували фото у різних стилях.

Підбір меблів
Меблі для першої фотостудії у Дніпрі подружжя шукало в інтернет-магазинах і не тільки.

«Ми навіть забрали стільці та шафи у Іванової бабусі, пофарбували їх у білий колір і використали у дизайні студії», — розповідає Тіна.

Оформлення дозвільних документів
До таких належали реєстрація підприємства тощо.

Далі — буде!

У підсумку все склалося, як і гадалося: вже за 2 місяці двері фотостудії відкрилися, а інформація про нову студію розійшлася містом. Подружжя отримало перших клієнтів і за рік повернуло вкладені кошти.

На відкриття студії у Києві так само вплинув випадок.

«Ми з чоловіком вирішили купити власне житло. Втім, придбати його у Дніпрі не змогли. По-перше, був невеликий вибір. А по-друге — завеликі ціни за 1 кв. м», — згадує Тіна.

Ситуація на ринку нерухомості змусила їх придивитися до житлових комплексів у передмісті столиці. Саме там вони й придбали квартиру та запланували переїзд.

На студію у Києві подружжя витратило $15 тис. і власних, і позичених у друзів коштів. На відміну від проекту у Дніпрі, відкриття студії у столиці мало свої особливості.

«У Києві було багато студій. Нам потрібно було вирізнятися», — зауважує Тіна.

Тому цього разу підприємці зробили акцент на зручності для фотографів, і друга студія відкрилася неподалік станції метро Шулявська.

Наразі обидві фотостудії функціонують одночасно у Дніпрі та в Києві. Різниця лише у тому, що в столиці Тіна проводить фотосесії та навчальні семінари для фотографів-початківців, а у Дніпрі — лише іноді, коли вони відвідують родичів.

Сімейна пара радіє, що без вагань попрямувала за своєю ідеєю. Найголовніше, що була підтримка та віра. А ще — вони мали чіткий план втілення проекту, поділили зони відповідальності, обміркували стратегію просування та інші аспекти.

Тематичний тиждень

АТ "Ощадбанк"